Wednesday, August 24, 2011

3-stappenplan om snel nieuwe gewoontes onder de knie te krijgen

  • Powered by:Express.be

Vergeet 21-dagenplannen of ‘één nieuwe gewoonte met de keer’. Onderzoekers van de universiteit van Stanford bestudeerden hoe je best nieuwe gewoontes onder de knie krijgt en kwamen met dit eenvoudig driestappenplan op de proppen.

1. Begin klein
Een nieuwe gewoonte aannemen, kan enkel door gedrag te vereenvoudigen. Maak het daarom klein, tot in het belachelijke zelfs, want de meeste gewoontes in ons leven zijn kort van duur (veters knopen, tanden poetsen, een boterham maken,...). Lange nieuwe gewoontes werken gewoon niet. Vraag dat maar aan iemand die geen sport deed en besliste om elke dag een uur te gaan joggen. Een goede kleine gewoonte daarentegen is makkelijk en snel te leren. Voorbeelden:

Een tand flossen.
Drie minuten wandelen.
Twee push-ups doen.

2. Vind een tijdstip waar deze gewoonte perfect past

Vind een tijdstip in je dagelijkse routine waar deze kleine nieuwe gewoonte goed past. Doe ze na een van je vaste gewoontes, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen of na je middaglunch. 'Na' is beter dan voor, omdat de eerste activiteit zo de 'trigger' voor je nieuwe gedrag vormt. Eén van de sleutels om een nieuwe gewoonte te kweken is eenvoudig: weten ‘na’ wat ze komt.

3. Oefen je nieuwe cyclus

Focus erop dat je kleine nieuwe gewoonte een deel van je routine wordt- elke dag opnieuw. In het begin zal je geheugensteuntjes nodig hebben, maar dan wordt de kleine gewoonte snel... een gewoonte. Hou de gewoonte eenvoudig tot ze een stevige gewoonte is geworden. Hoe vaker je die kleine gewoonte oefent, hoe positiever je gevoel erbij wordt en hoe makkelijker je ze onderhouden zal. Daar ligt de sleutel van het succes.

Hoe het dan verder moet? Wanneer wordt die kleine verandering omgezet in veranderd gedrag?

Het goede nieuws is dat die kleine gewoonte snel zal uitbreiden tot een volwaardige gewoonte. Zorg ervoor dat je de kleine gewoonte blijft onderhouden. Uiteindelijk en zonder al te veel moeite zal je het nieuwe gedrag volledig aannemen. Heb vertrouwen in kleine stappen.

No comments:

Post a Comment

woutkok@yahoo.com
,
wouter.liekens@cherto.be